jueves, 8 de noviembre de 2012

Cultura Lliure i Programari Lliure

CREATIVE COMMONS:


Creative Commons (CC) és una organització sense ànim de lucre dedicada a reduir les barreres legals per a compartir treballs creatius. Aquesta organització ofereix diferents llicències que engloben des del sistema tradicional de drets d'autor fins al domini públic. L'objectiu de Creative Commons és donar opcions a aquells creadors que vulguin que terceres persones utilitzin i/o modifiquin la seva obra sota unes condicions determinades, ajudant així a reduir les barreres legals de la creativitat mitjançant la nova legislació i les noves tecnologies. Creative Commons proporciona llicencies als creadors/autors per a que estableixin els termes amb els que volen compartir les seves obres en el medi digital. No dona llicencies totalment lliures, es troba entre mig del Copyright i el Copyleft (o totalment lliure). Aquestes condicions les escull el propi autor. Entre una obra amb "tots els drets reservats" o una "sense cap dret reservat", Creative Commons proposa tenir "alguns drets reservats".

Informació extreta de:WIKIPEDIA

Hi diferents tipus de llicències que podreu observar a continuació:

    Attribution
    Reconeixement (Attribution): En qualsevol explotació de l'obra autoritzada per la llicència caldrà reconèixer l'autoria.
    Non commercialNo Comercial (Non commercial): L'explotació de l'obra queda limitada a usos no comercials.
    no derivateSense Obres Derivades (No Derivate Works): L'autorització per explotar l'obra no inclou la transformació per crear una obra derivada.
    share alikeCompartir Igual (Share alike): L'explotació autoritzada inclou la creació d'obres derivades sempre que mantinguin la mateixa llicència en ser       divulgades.

    Amb aquestes quatre condicions combinades es poden generar les sis llicències que podeu triar:
    Reconeixement (by): Es permet qualsevol explotació de l'obra, incloent-hi una finalitat comercial, així com la creació d'obres derivades, la distribució de les quals també està permesa sense cap restricció.
    Reconeixement - NoComercial (by-nc): Es permet la generació d'obres derivades sempre que no se'n faci un ús comercial. Tampoc es pot utilitzar l'obra original amb finalitats comercials.
    Reconeixement - NoComercial - CompartirIgual (by-nc-sa):No es permet un ús comercial de l'obra original ni de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.
    Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.
    Reconeixement - CompartirIgual (by-sa): Es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.
    Reconeixement - SenseObraDerivada (by-nd): Es permet l'ús comercial de l'obra però no la generació d'obres derivades.

Informació extreta de:
http://cat.creativecommons.org/llicencia/




DESCARREGA LLIURE DE FOTOGRAFIES

Flickr és una pàgina web on trobem fotos amb el autor, fotos que no es poden copiar amb la finalitat de compartir, per torbar imatges que es puguin copiar, per poder descarregar-les hem de clicar a búsqueda avançada i clicar Busquedate de fotografies amb Creative Commons. Un cop cerco la imatge, clico boto dret de la foto miro els drets del autor i així sabré que hem permet  fer. 
Exemple de fotografies


DESCARREGA LLIURE DE PISTES

Jamendo--> Lloc on trobarem pistes on l'autor et permet descarregar i utilitzar les seves músiques, en aquesta pàgina no coneixem cap músic, funciona per recomenacions, paraules claus, suggerencies, manera de promociar, també hi ha grups més alternatius que acaben de començar.
Clica aquí per trobar pistes de llocs on podem buscar més pàgines CC (llicencia lliure) http://search.creativecommons.org/--> al buscar poses la paraula clau i cliques en aquell programa on podries trobar l'imatge


http://creativecommons.org/choose/ --> Per crear una llicència.




No hay comentarios:

Publicar un comentario