lunes, 26 de noviembre de 2012

Viquipèdia


Què és?
La viquièdia és una enciclopèdia lliure mantinguda per la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre. Els més de 15 milions d'articles han estat escrits per usuaris d'arreu del món, i la majoria dels seus articles poden ser editats per qualsevol persona que pugui accedir a la web
Aquesta gran wiki que és la viquipèdia, compte amb un llibre d'estil que conté una sèrie de normes i directriu per mantenir aquesta qualitat de l'enciclopèdia com per exemple: no parlar en primera persona. quan es volen afegir noves normes o directrius, els usuaris proposen noves possibilitats i a partir d'un consens s'introdueix aquesta nova directriu al llibre d'estil.

La viquipèdia té cinc pilars que són els següents:

  • La Viquipèdia és una enciclopèdia que incorpora elements de les enciclopèdies generals, i de les enciclopèdies especialitzades. La Viquipèdia no és un diccionari, ni una col·lecció de texts originals, el propòsit és recopilar tot el saber de forma enciclopèdica, no crear-lo.

  • La Viquipèdia cerca el "punt de vista neutral", és a dir, intenta aconseguir que els articles no exagerin un punt de vista específic.No presentar cap punt de vista com "el vertader" o "el millor". És important citar les fonts d’informació per verificar allò que hem afegit
  • La Viquipèdia és de contingut lliure, de manera que tothom hi pot col·laborar i la pot distribuir lliurement. Hem de respectar la llicència de cada autor.
  • La Viquipèdia segueix unes normes d'etiqueta. Respecteu els vostres companys viquipedistes fins i tot quan no compartiu les seves opinions.
  • La Viquipèdia no té normes inamovibles . La gràcia d'editar és que, encara que es persegueix, no es requereix la perfecció. I no tingueu por de canviar res. Totes les versions anteriors dels articles estan guardades. 
Informació extreta d'aquestes pàgines:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia
http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Els_cinc_pilars

A partir de l'explicació en Jordi ens va proposar una feina en grup o per parelles que consistia en modificar algun article ja creat a la viquipèdia o crear-ne un de nou. Juntament amb la meva companya Èlia Roca vam modificar el següent article que parla sobre la dansa (cliqueu per veure). Vam observar que en els tipus de ball no havien inclòs l'estil més contemporani que actualment anomenem "neoclàssic".

Abraçades companys!




No hay comentarios:

Publicar un comentario