lunes, 19 de noviembre de 2012

Mapes conceptuals

DEFINICIÓ:

Mapa conceptual és una tècnica usada per a la representació gràfica del coneixement. Com es veu, un mapa conceptual és una xarxa de conceptes. A la xarxa, els nodes representen els conceptes, i els enllaços les relacions entre els conceptes. 

Informació extreta de:


Per què fem servir mapes conceptuals?

Representacio visual de la nostre estructura mental, cada persona en conceptes similars podria arribar a tenir un mapa conceptual diferent, si en podem fer vol dir q els conceptes els tenim, serveix principalment per estudiar perè sobretot per aclarir el concepte.
"Segons Ausubel "el factor més important en l'aprenentatge és el que el subjecte ja coneix". Per tant, l'aprenentatge significatiu ocorre quan una persona conscient i explícitament vincula aquests nous conceptes a altres que ja posseeix. Quan es produeix aquest aprenentatge significatiu, es produeix una sèrie de canvis en la nostra estructura cognitiva, modificant els conceptes existents, i formant nous enllaços entre ells."
"Quan es realitza un mapa conceptual, s'obliga a l'estudiant a relacionar-se, a jugar amb els conceptes, a què es xopi amb el contingut. No és una simple memorització, s'ha de prestar atenció a la relació entre els conceptes. És un procés actiu."
Informació extreta de :(Viquipèdia)

Joseph Novak va crear el mapes conceptuals i va definir com havien de ser, hi ha unes normes bastant fixes.
l'Institute for Human and Machine Cognition.--> programa gratuït per fer mapes conceptuals


A classe vam realitzar un mapa conceptual com a activitat, a través d'un text que ens va proporcionar el mestre. El text era el següent:

Per Nadal tota la família es reuneix a casa l'avia Maria, ella fa el dinar per a tots i aquest normalment consisteix en una escudella, un plat de carn i també neules i torrons de postres. Com que l'Àvia ja es gran, normalment l'ajuden els seus dos fills en Joan i el Marc.
En el dinar coincideixo amb les meves cosines i els meus cosins: La Maria, la Paula, en Genís i l'Eduard que són fills del meu oncle Marc. Cal dir que és un moment entranyable en el que parlem de totes les coses que ens han passat al llarg de l'any ja que ells no viuen a Barcelona com jo sinó que viuen a NewYork. Com sempre en arribar als postres en Genís fa el típic número amb els torrons d'Alacant i fa veure que se li trenca una dent. tothom riu menys la seva mare que pensa en el que costa el dentista.
La meva germana, la Maria també ve al dinar, i aquest any ho fa amb el seu fil, en Ramon, que no menja ni escudella ni carn ja que encara té 3 mesos.
El dinar comença puntualment a les dues del migdia i  acaba sempre a la mateixa hora, a les 5 de la tarda


El mapa conceptual que vaig elaborar a partir del text va ser el següent:

No hay comentarios:

Publicar un comentario